SANAT MÜZELERİ
Yazar adı: Yahşi Baraz
Basımevi: Galeri Baraz Yayınları, 2010
Türü: Araştırma
ISBN: 978-605-88341-0-1
Sıra No: MÜZE 014
Hangi ülkeye giderseniz gidin, meraklıysanız oradaki sanat müzelerini ziyaret edersiniz.
Nerede ne var? Hangi müzeler ilginizi çekecek? Gideceğiniz müzelerde neler var? Bunların yanıtını tek kitapta bulabileceksiniz.
Yahşi Baraz’ın Sanat Müzeleri kitabı, bu açıdan gerçekten işlevsel bir kitap.İçinde her kategoride Türkiye’den müzelerin de bulunduğu, müze sıralamaları şöyle:Hanedan Müzeleri: İskenderiye Müzesi ve Kütüphanesi, Bergama, Vatikan Müzeleri, Medici Ailesi ve Floransa Uffizi Galerisi, Alte Pinakothek Münih, Basel Sanat Müzesi, Besançon Güzel Sanatlar ve Arkeoloji Müzesi, British Museum, Louvre Muzesi, Abu Dhabi Louvre, Viyana Liechstenstein Müzesi, Napoli Capodimonte Müzesi, Londra Ulusal Galerisi, Hermitage Müzesi, St. Petersburg Rus Devlet Müzesi,Topkapı Sarayı Müzesi, Reina Sofia Müzesi, Prado Müzesi, Irak Bağdat Müzesi. Devlet Müzeleri: Victoria ve Albert Müzesi, Grenoble Müzesi, Orsay Müzesi, Georges Pompidou Merkezi, Paris Belediyesi Modern Sanatlar Müzesi (MAM), Picaso Müzeleri (Paris, Barcelona, Malaga, Antibes), Magritte Müzesi, Paris Dekoratif Sanatlar Müzesi, Puşkin Güzel Sanatlar Müzesi, Viyana Sanat Tarihi Müzesi, İsrail Müzesi, Yad Vashem Soykırım Müzesi, Washington Soykırım Müzesi, Çin ulusal Müzesi, Moderna Museet, Stockholm Ulusal Müzesi, Ukrayna Lviv Ulusal Müzesi, Suriye’de İki Müze, Atina Ulusal Sanat Galerisi ve Alexandros Soutzos Müzesi, Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi, Japonya Müzeleri, Fransa’nın Taşra Müzeleri, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi.
Özel Müzeler: Dev Galeri Grubu: Tate, Guggenheim Vakfı Müzeleri, Mırıs Müzesi – Torino, Pitti Sarayı Palatine Galerisi, Borghese Galerisi, Brera Galerisi, Modern Sanat Müzesi MoMA – New York, Chicago Sanat Enstitüsü, Frick Müzesi, Pierpont Morgan Kitaplığı, Hirshorn Müzesi, Menil Müzesi, Nelson – Atkins Güzel Sanatlar Müzesi, Rothko Mabedi, Washington Ulusal Sanat Galerisi, Onasis Vakfı Müzesi, Benaki Müzesi, Dakiz Joannou ve DESTE Vakıf Müzesi, Frissiras Koleksiyonu Müzesi, Antoni Tapies Vakıf Müzesi, Joan Miro Vakıf Müzesi, Jean Tinguely Müzesi, Paul Getty Müzesi, Phillips Müzesi, Thyssen Bornemisza Müzesi, Lyudmilla Zhivkova Vakfı Sanat Galerisi, Yale Üniversitesi Sanat Galerisi, Harvard Üniversitesi Müzesi, Princeton Üniversitesi Sanat Müzesi, Boston Güzel Sanatlar Müzesi, New York Metropolitan Müzesi, Walker Sanat Merkezi, Chelsea Sanat Müzesi, Isabella Stewart Gardner Müzesi. Brooklyn Müzesi, San Francisco Modern Sanat Müzesi, Barnes Vakfı Müzesi, Whitney Müzesi, Louisiana Müzesi, Ludwig Müzesi, Maeght Vakıf Müzesi, Isamu Noguchi Müzesi, Beyeler Vakfı Müzesi, Essl Müzesi, Armand Hammer Müzesi Sanat ve Kültür Merkezi, Tretyakov Sanat Galerisi, Gülbenkyan Vakfı Müzesi, Doğançay Müzesi, İstanbul Modern, Pera Müzesi, Rezan Has Müzesi, Sabancı Müzesi, DEMSA Koleksiyonu ve Müzesi.
Çağdaş Müzeler: Roma Maxxi Müzesi, New York’un ‘Yeni Müze’si, Montreal Güzel Sanatlar Müzesi, Atlanta High Müzesi, Chicago ÇAğdaş Sanatlar Müzesi, Palazzo Grassi – François Pinault Koleksiyonu Müzesi, Açık Hava Müzesi Barcelona, Barcelona Çağdaş Sanat Müzesi (MACBA), Saatchi Galerisi, Van Gogh Müzesi, Die Çağdaş Sanat Müzesi, Andy Warhol Müzesi, Kimbell Sanat Müzesi, Avustralya ulusal Galerisi, Avustralya Ulusal Müzesi, Proje4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, PS1 Çağdaş Sanat Merkezi, Milwaukee Sanat Müzesi, IMOGA İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi, santralistanbul, Cer Modern, Baksı Müzesi.
Kitapta ismi geçen her müze hakkında bilgiler bulacaksınız. Gördüğünüz veya göermediğiniz müzeler hakkındaki bilgileri mukayese edebileceksiniz. Sanat Müzeleri, yalnız dünyanın tanınmış müzeleri hakkında bilgi vermiyor, Türkiye’deki tanınmış müzeleri de tanıtıyor. İçinde Baksı Müzesi dahi var.Nurten Özkoray, Sunuş’ta kitap ve müze kavramı konusunda bakın ne diyor?“Sanat Müzeleri” kitabı, Yahşi Baraz’ın 20’li yaşlara basmadan dünyasını değiştiren müze ziyaretleriyle oluşan ve kitaplarla beslenen tutkusunun eseridir. Yahşi Baraz ile kitapları arasındaki ilişkiyi anlatabilmek için ‘tutku’ kavramını dahi aşan bir sevgi, düşkünlük ve titizlikten bahsetmemiz gerekir. Kitabın kaynakça bölümünde bulacağınız liste, Yahşi Baraz’ın kütüphanesinde yer alan ve adedi her gün artan on binlerce kitap içinde bulunmaktadır. Biz bu kitabı okurken, içindeki müzelerde yeni sergiler düzenleniyor, yenileşmeler, eklemeler, genişlemeler yaşanıyor, gelecek planları yapılıyor. Ayrıca, özel koleksiyoncular paylaşım için yeni müzeler tasarlıyorlar. Çağdaş Sanat Müzeleri ‘Müzelik’ sözcüğünün anlamını değiştirdiler. Özellikle Eleştirel Teori’nin düşünürleri, müzelerin hayatımızdaki yerinin yeniden belirlenmesini sağladılar ve sanat dünyası ile katılımcı, eşitlikçi yeni ilişkiler kurmak mümkün oldu.” Yahşi Baraz, müze ziyaretleri ve kitap konusunda açıklamaları Önsöz’de veriyor: Müzeler teşhir ediymeye değer nadir eserler ve eşyaların korunduğu ve kamuya sergilendiği bina ve yerleri anlatan ve kökeni ilham perisi muse kelimesine dayanan bir kurum olarak çok çeşitli evrimlerden geçti. Müzelerin bir medeniyet göstergesi oldukları gerçeği tarih boyunca doğrulanmıştır. İlk müze olarak adlandırılabilecek yapılar da Antik Dönemin en gelişmiş bölgeleri olan Mısır’da İskenderiye, Anadolu’da Bergama’da karşımıza çıkmaktadır. Dini ibadet yerleri, tapınaklar, kiliseler, camiler toplumsal kurumların gelişmediği Ortaçağ dönemlerinde, içerdikleri sanat eserleri, mimarileri, artizanlara yaptırılan kandilleri, taş ve fayans süslemeleri, sanatçılara ısmarlanan heykelleri, ikonaları, duvar resimleriyle birer müze görevini gördüler. Müzeler kitabı 40 yıllık bir birikimi ve on bey yılı aşkın makale çalışması sonucu ortaya çıktı. Gezdiğim her müzenin çok sayıda kitabını kütüphaneme büyük bir zevkle taşıyıp, derinlemesine bilgi edinmek, sonra o müzeyi tekrar ziyaret ederken kitaplardaki bilgileri çanlandırmak, müzenin ruhuna nüfuz etmeyi kolaylaştırıyor. Bu kitap benim subjektif secim ve izlenimlerimle müzeler hakkındaki nesnel bilgileri bir araya getiriyor. Müzelerin seçimi, sıralaması ve sunumu herhangi bir akeademik kaygı taşımıyor. Sadece müzeleri gezmeden önce bilgi sahibi olmanın gidilmese de o müzeleri tanımanın zevkini sizlerle paylaşmak istedim. Müzeler, günümüzün önemli,bilgi mekânları konusunda ayrıntılı bir çalışma.
(Sanat Müzeleri, Yahşi Baraz, Galeri Baraz 1975 Yayınları)
Doğan HIZLAN / 26.11.2010 / Hürriyet Gazetesi