SALPA
Yazar adı: Yıkmaz Güney
Basımevi: CanYayınları, 1993
Türü: Roman
ISBN: –
Sıra No: TRMN 028
“Bir yanda, dünyaya gözünü açtığı andan bu yana algıladığı, öğrendiği, öğrettikleri, edindiği kişisel, toplumsal alışkanlıklar pislikler, inançlar… tavır davranış, konuşma biçimi, düşünce biçim haline gelmiş yönetici ölçüler, üzülmeden sinmeye… ürkekliğe… ürkeklikten ataklığa dek, bin bir kılığa giren korkuları, saygı, sevgi, iyilik, kötülük, mertlik, dürüstlük, gelenek, görenek, töre, gizli açık bir yığın güç… kurum… kişiliğinin dokusunu oluşturan bir yığın renk, olay, ses… Öte yanda, taa çocukluğundan bu yana, bu ana biriken toplumsallığın zorunlu ürüne tepki… Bilinç içinde oluşan karşı bilinci… gelişen, artık karşı konulamayan, kendi sınırlarını zorlayan, sınırlarıyla uzlaşamayan insanca yaşama mayası… Karşı bilinç ve onun payına düşen bilinç altı, sağlıklı bedensel tepki… Salpa, sağduyusuyla da, gelişen bu zorunlu güçlerin yanında yerini alıyordu. “-Arka Kapak-“
Yılmaz Güney’in çokça göz önünde bulunmayan yazarlık yönünün ençarpıcı ürünlerinden biridir salpa.Kitap Yılmaz güney’in edebi arayış sürecinin önemli bir parçasıdır.Yaşadığımız r edebi birikim ve Dünya edebi mirası üzerinden nitel bir arayış içindedir Yılmaz Güney.Kimi zaman bir Dostoyevski duyarlılığında insan ruhunda gezinir, kimi zamanda bir yaşar kemal bir Rıfat ilgaz yaratıcılığında toplumsal içinde gezinir…
“Selimiye Üçlüsü”nü oluşturan “Salpa”, “Sanık” ve “Hücrem”, “Yılmaz Güney”in ikinci hapisane döneminin ürünleridir. “Yılmaz Güney”, bu ürünleriyle, yazın yaşamına yeniden dönerken, bir anlamda, sanatçı konumunun bilincine varışının da hesaplaşmasını yapar, bu bakış açısının ilk örneklerini verir. Bir hesaplaşmanın öyküsü olan “Salpa”da, geldiği büyük kentte tutunamayan birinin değişme sancıları öncesindeki gerçekliği yansıtılır. Yaşamı algılayış, kavrayışla birlikte başlayan bilinçlenme sürecinin “Salpa”yı ulaştırdığı hesaplaşma “an”ı, “güvensizlik, korku, tedirginlik” ağındaki yaşamında onu sürekli bir sorgulayışa, arayışa iter. Sınıfsal, toplumsal bilincin uyanışıyla, özgür olabilme bilincinin oluşumu da işte bu aşamadan sonra oluşur “Salpa”da. -Feridun Andaç- “