NASREDDİN HOCA

Yazar adı: Pertev Naili Boratav
Basımevi: Kırmızı Yayınları, 2007
Türü: Biyografi
ISBN:  975-9169-20-7

Sıra No: BYOG 036

Türk halkbiliminin duayenlerinden biri olan Pertev Naili Boratav’ın Nasreddin Hoca’sı, Türkiye’de 1996 yılından itibaren, konu üzerine yapılan tüm etkinliklere her yönüyle damgasını vuran ve bu etkinliklerde büyük tartışmalara yol açan bir eser oldu.

Türkiye’nin 1990’lı yılların ilk yarısından beri, önemli sanat, edebiyat ve bilim eserlerini basan-yayınlayan önde gelen, ciddi kurumlarından biri olan Yapı Kredi Yayınları (YKY) –ki YKY’nı Yapı Kredi Bankası finanse etmektedir– tarafından basılması ve yayınlanması-dağıtılması kararlaştırılan Boratav’ın Nasreddin Hoca’sı, öncelikle, basılmasına karşın daha dağıtıma çıkmadan, müstehcen bulunduğu için yayından kaldırılarak, Türkiye tarihinde, basıldığı yayınevi tarafından özel sansüre uğratılan bir eser olma niteliğini kazandı.

Daha sonra, bu olay üzerine, Edebiyatçılar Derneği’nin basımını ve yayınlanmasını-dağıtılmasını üstlendiği adı geçen eser, haziran 1996’da satışa sunulduğunda, genel anlamda içeriğiyle Kültür Bakanlığı Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da düzenlediği V. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi’nin 25 Haziran 1996’da gürültülü bir şekilde açılmasına neden oldu.

Boratav’ın Fransa’da tamamladığı yaşamının en büyük eserinden söz eden, onun bulgularıyla görüşlerinden de yola çıkarak “Nasreddin Hoca Fıkralarının Tarih İçindeki Değişimi” başlıklı bir bildiri sunan, eski öğrencisi ve asistanı, o gün için Amerika Birleşik Devletleri Indiana Üniversitesi profesörlerinden İlhan Başgöz de Nasreddin Hoca’yı aşağıladığı, onu hırsız, müstehcen gösterdiği ve böylece Türkleri karaladığı, Türklüğü aşağıladığı, Türk kültürüne ihanet ettiği ileri sürülerek, art niyetli olduğu gerekçesiyle, bildirisi yarıda kesilip, kürsüden indirildi –* * *

Boratav’ın 42 yıllık çalışması sonucu 1996 yılında ortaya çıkan Nasreddin Hoca adlı 292 sayfalık eseri, iki kısımdan oluşuyor.

Eserin ilk kısmı Boratav’ın, 9 adet irili ufaklı Nasreddin Hoca üzerine 1950’li yıllardan beri değişik uluslararası sempozyum ve kongrelerde sunduğu, Türkçeye çevrilen bildirilerinin ve verdiği konferanslarının metinleriyle, kimi Türkçe yazdığı makalelerin biraraya getirildiği ve yeniden gözden geçirilerek eklemeler yapıldığı, bilimsel analizlerini içeriyor.

* * *

Eserin ikinci kısmı, 1480’de Ebu’l Hayr-i Rumî tarafından yazılan Saltuk-nâme’den başlayarak günümüze gelen değişik yazmalardan seçilen 594 Nasreddin Hoca fıkrasından ibaret.

Boratav’ın Nasreddin Hoca’ya 19. yüzyıldan önceki gerçek kişiliğini geri verdiği eser, sadece Anadolu kültür çevresinde değil, Osmanlı kültür çevresindeki Nasreddin Hoca geleneğinin oluşum, yayılma ve yaşatma, değişme süreçlerini kapsıyor. Ancak, eser herşeyden önce, Nasreddin Hoca’nın Anadolu Alevî-Bektaşî geleneği içerisindeki yerini saptaması açısından, son derece önemli.

Kaynak:turklib

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook