İZMİR’DE TÜRK MÜHRÜ – EMİR SULTAN DERGAHI HAZİRESİ MEZAR KİTABELERİ
Yazar adı: Cahit Telci, Necmi Ülker, Turan Gökçe, Vehbi Günay
Basımevi: Şenocak, 2008
Türü: Araştırma
ISBN: 978-9944-0237-0-2
Sıra No: İZMİR 022
İzmir, ünlü Türk denizcisi Çaka Bey’in XI. yüzyıl sonlarında hakimiyet kurması ile Türklükle tanışmıştır. Geçen yüzyılların ardın gerçek Türk egemenliği dönemi ise Aydınoğulları Beyliği’nin önce Kadifekale ve eteklerini, ardından liman bölgesini fethederek hakim olmasıyla kurulmuştur. XIV. yüzyılın başlarında gerçekleşen bu fetih, Aydınoğulları Beyliği’nin hükümdarı Gazi Umur Bey’in eseridir. İzmir’de bu fetih günlerinin anısını yaşatan tek yer, Kadifekale eteklerinde bulunan ve kurucusu Seyyid Mükerremeddin’in adıyla anılan, halk arasındaki ismiyle Emir Sultan Zaviyesi’dir.
Zaviye, türbe ve çevresindeki diğer kısımları ile Osmanlı döneminde de varlığını sürdürmüş, dini, sosyal ve kültürel bir merkez olarak İzmir’e ve İzmirlilere hizmet etmiştir. Türbe etrafında gelişmiş olan hazire (küçük mezarlık) ise bünyesinde barındırdığı, İzmir’in tanınmış simaların mezar taşlarıyla o günlerin anısına tanıklık etmektedir.
Bu mütevazı çalışma, kaderine terkedilmişliği ile her gün yok olmaya doğru hızla giden ‘İzmir’in Emir Sultanı’nın, arşiv belgeleri, mezar kitabeleri, ve bulunabilen diğer bilgilerle, onu emanet aldığımız geçmişimizden geleceğimize ulaştırma konusunda yazarların küçük bir çabasıdır.