İSLAMCILIK CEREYANI
Yazar adı: Tarık Zafer Tunaya
Basımevi: Cumhuriyet, 1998
Türü: Araştırma
ISBN: –
Sıra No: TAR 132
Bu kitap İslam dini üzerine yazılmış klasik bir deneme değildir. Zaten böyle bir konunun incelenmesi ihtisasımız dışında kalır.
Belli bir dini görüş bir memleketin, kendi memleketimizin, sosyal ve siyasal hayatı üzerine nasıl tesir eder? “Din adına” hareket ettiklerini ileri sürenler siyasi
iktidara (geniş anlamı ile hükümet edenlere) nasıl baskı yaparlar?
Siyasi iktidara verdikleri nedir? Ondan ne alırlar?
Türk Devriminin etiği, temel prensipleri dışına çıkan gelenekçi bir çevre, Türk toplumu içinde nasıl bir siyasi kuvvet olur, seçmenle seçilenler arasında nasıl bir rol oynar ve oynayabilir?
İslam dünyasının diğer memleketlerinde aynı nedenler benzer sonuçlan doğuruyor mu?
Bu sorulara cevaplar aradık. İkinci Meşrutiyetin başından bugüne (1908-1962) yarım yüzyılı aşan bir süre içindeki olayları değerlendirmeye çalıştık.
Asıl mesele, şu müşahedede toplanıyor: Her yenilik hareketi karşısına, gelenekçi bir zümre çıkmaktadır.
Mesela Kabakçı Mustafa hareketinden bu yana, bu zümre, zamanın değişimlerini hesaba katmakla beraber, hemen hemen aynı tezleri savunmaktadır. Bu zümre içinde skolastik alanı savunan, hatta bir çeşit rasyonalizmle din unsurlarını birleştirme çabasında olan samimi kimseler var.
İkinci mesele,bu çevreden olduklarını söyleyen, yazan, fakat, yüksek seviyeli bir dini tamamen politika unsuru yapan, olaylara ilim açısından bakamayan daha da ileri giderek dini, belli bir çıkar pahasına kalıplaştıran ve özünden uzaklaştıran kişilerin çoğunlukta olması.
Türkiye’de, iki belli çevre çarpışıyor:
Devrimcilerle,devrim aleyhtarı, devrimci hükümetlere muhalif gruplarla
birleşerek kabaran gelenekçiler.
Savaş bu iki kuvvet arasında.
Bu biçim çatışmalar başka memleketlerde de yok değil.
Türkiye’deki özellik, gelenekçi çevrenin daimi surette,devrimle kurulmuş bir devletin temellerine hücum etmesinde.
Bu zümre sustuğu ya da susturulduğu zaman için için yaşayabiliyor, kendini inandıracak bir ortam bulabiliyor. (Onsoz den)