ÇİLİNGİR SOFRASINDA RAKI

Yazar adı: Deniz Gürsoy
Basımevi: Oğlak Yayıncılık, 2006
Türü: Yemek – Anı
ISBN: 975-329-371-2

Sıra No: ÖZEL 027

‘Kadehten küçük bir yudum alınıp dilin üst arka tarafında damak boşluğunda hapsedilir. Kadeh yerine bırakılıp sağında duran su bardağı alınır ve hapsedilmiş olan rakı bu suyun yardımıyla boğazdan aşağı gönderilir. Ardından hemen bir küçük lokma mezeyle ağıza yeni bir lezzet tanıştırılır. Bu işlem öyle muntazam aralıklarla devam ettirilir ki saatte bir tek ya da bir buçuk tek rakı içerek ve sarhoş olmadan bol sohbetli iyi bir gece geçirilerek kalkılabilir. Zaten dem erbabının uzun süre içip de aynı dozda çakırkeyiflikle sarhoş olmadan o masayı paylaşanlarla birlikte hayattan keyif almasının sırrı buradadır. Yukarıda anlatılan erbabın içtiği şekildir. Şimdi yeni yetişmeler ve yabancılar, rakıyı yalnızca aperatif içki olarak alanlar bol sulu rakı bulunan kadehten bir küçük yudum alıp yutmaktadır. Zevk alıyorlarsa kime ne?(…) Rakı masasından nasıl kalkıldığı çok önemlidir. Davranış biçimindeki gevşeme dozuna ve sırasına göre keyif, çakırkeyif, vilisisipit, sarhoş, yüklü, paşazom, zom, küfelik olarak kalkılabilir.’

“…Diziden son okuduğum kitap Deniz Gürsoy’un Çilingir Sofrasında Rakı’sı oldu. Haklı haksız bakmayıp rakı-balık yazıma tepki gösteren rakı severlerin böyle bir kitabı mutlaka okumalarını salık vererek söze başlayayım. Yanlış anlaşılmasın Deniz Gürsoy sıkı bir rakıcıdır. O kadar ki, kitabın ‘rakı-şarap rekabeti’ başlıklı bölümünde fakire de birkaç çakıl taşı atmaktan geri durmamış. Bir dosttan geldiği için yaralanmadım.”

-Tuğrul Şavkay, Hürriyet-Pazar

“Hayatınızda hiç böyle bir soruyla karşılaştınız mı? ’52 beden ceket giyen erkekler kaç duble rakı içmeli?..’ Deniz Gürsoy rakı üzerine çok güzel bir kitap yazmış. Adı, Çilingir Sofrasında Rakı. Bir gecede büyük bir keyifle okudum…”

-Ertuğrul Özkök, Hürriyet

“…Bir kadeh rakı dünyanın sonu değil başlangıcıdır ritueli, içim adabı ve sofrasıyla diğer içkilerden ayrılan bu serin Akdenizli’yle yine aynı yazarın Çilingir Sofrasında Rakı kitabı sayesinde iyice kaynaştık. Gürsoy o kadar ayrıntılı bilgi vermiş ki rakı sonrası başımızın ağrımaması için ne yapılması gerektiğini bile öğrendik…”

-Engin Akın, Vatan-Pazar

“…Arefe günü gazeteye bırakılan bir kitap tam bir ‘Unutma beni dolması.’ Deniz Gürsoy yazmış, Çilingir Sofrasında Rakı. Baştan söyleyeyim bir seferde okunuveren kitaplardan, dönem filmleri gibi. Gürsoy’un metnin arasına serpiştirdiği eğlenceli atıfların burada rolü çok…”

-Ali Esad Göksel, Sabah

“35 yıllık rakıcı Deniz Gürsoy, Çilingir Sofrasında Rakı adlı kitabında rakının tarihini, kültürünü, etkilerini ve nasıl içilmesi gerektiğini anlatıyor. Muhabbet havasında yazılmış kitap insanın canını çektiriyor.”

-Kürşad Oğuz, Aktüel

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook