ÇERKES ETHEM’İN HATIRALARI

Yazar adı: Çerkez Ethem

Türü: Anı

Basımevi: Güniz Basımevi, 1962

ISBN:

Sıra No: TAR 031

Türkiye’nin En Çok Tartışılan İsmi Çerkez Ethem, Hakkındaki İddialara Kendi Anılarıyla Cevap Veriyor Sır Gibi Saklanan Kitabı 50 Yıl Sonra Gün Işığına Çıkardık Milli Mücadele Tarihine İlgi Duyanlar Muhakkak Çerkez Ethem’in Anılarını Okumalı…

“Suçlular affedilmeyi kabul eder, ben suçlu değilim. Aziz vatan için herkesten önce yola çıktım, mevki ve şeref düşünmedim. Bu durumda dönmektense iftiraya uğramış bir mağdur olarak ölmeyi tercih ederim. Bugün dahi sebeplerini bilmediğim için izahtan mahrum olduğum sebeplerle memleketim, vatandaşlarım ve tarih huzurunda ihanetle tescil edilmiş durumdayım. Kesinlikle ithamların ağır mesuliyetine layık bir günahkar değilim; fakat gerçekleri tarafsız bir mahkeme huzurunda izah edebilecek miyim? Hayır. O halde gurbette devam edecek ve gurbette öleceğim. Ta ki akıbetim günün birinde o ilk günlerin tarihini yazmak isteyen kimselerin dikkatini çeksin ve meseleyi baştan sona ele alsınlar. Belki çok hatalarım olduğunu, fakat asla vatan haini olmadığımı tespit etsinler.”
-Çerkez Ethem

“Ethem Bey yalnız olsaydı bana olan bağlılığını muhafaza ederdi. Onun için üzgünüm, yoğun işler arasında onunla yeterince ilgilenemedik.”
-Mustafa Kemal Atatürk

“Ethem Bey ihanete zorlanmıştır; fakat hain olmamıştır. Türk Milli Mücadelesi’nde ayrı bir emeğin sahibidir.”
-Ali Fuat Cebesoy

“Ethem, kardeşleri gibi de değildir, ithamları Mustafa Kemal Paşa’nın şahsı ve makamıyla kesinlikle alakalı değildir. Ethem kurban gitmiştir ve hizmeti de çok büyüktür.”
-Celal Bayar

Milli Mücadele döneminin hakkında en çok tartışılan kişiliklerinden biridir Pşevu Ethem Bey… Kimilerine göre hırsının, kimilerine göre de kardeşlerinin ve çevresinin etkisiyle isyan etmiş, Türk ordusuna karşı savaşmış ve yenilerek Yunanlılara sığınmıştır. Affedilmesine rağmen Türkiye’ye dönmemiş ve Ürdün’de hayata gözlerini yummuştur. Elinizdeki bu kitap Çerkez Ethem’in anılarından ve onun anlattıklarına karşı verilen cevaplardan oluşmaktadır. Bu kitabın amacı ne Çerkez Ethem’i yermek ne de övmektir. Amaç; dönemin olaylarını, yine o dönemin aktörlerinin ağzından siz okurlarımıza ulaştırmaktır. Keyifli okumalar…

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook