BAŞKA DÜNYANIN İNSANLARI ÇİNGENELER
Yazar adı: Nazım Alpman
Basımevi: Ozan Yayıncılık, 1997
Türü: Araştırma
ISBN: 975-7891-16-9
Sıra No: ÖZEL 015
Elinizdeki Kitap dünyanın çeşitli yerlerinde dışlanmışlığın kadersizliğin içindeki Çingenelerin yaşamlarını konu alan ‘neşeli’ bir belgeseldir.
Onlar ki, toplumsal dokunun ‘aykırı’ renkleridir. Birlikte yaşadıkları bireylerin sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerden yoksundurlar. Horlanırlar, aşağılanırlar ve genellikle de yergi sözcükleriyle anılırlar.
Oysa Çingene gerçeği bundan çok farklıdır. Nazım Alpman bu gerçeği yakalayabilmek için aylar boyunca Çingenelerle birlikte oldu. Adapazarı’ndan Trakya’ya, Sulukule’den Selamsız’a çeşitli Çingene semtlerini ve kentlerini dolaştı. Kendisini sadece Türkiye ile sınırlamadı.
Varna’da, Olbukin’de, Üsküp’te, Belgrad’da ve Kafkasya’da onların yaşamlarına tanıklık etti. Dış yüzleri aynalarla süslenmiş Çingene evlerinden, hala göçer geleneğini sürdürenlerin derme-çatma çadırlarına kadar ‘konuk’ olmadığı yer kalmadı.
Kitapta yer alan Çingenelerin dili ve edebiyatı, Çingene olmanın felsefesi, Kakava ve Hıdırellez bayramları, düğünleri, kavgaları, davulcular, çiçekçiler, demirciler, müzisyenler ve ayıcılarla ilgili bölümler, yadsınıp yadırganan Çingenelerin onurlu yaşamının günışığına çıkmasını sağlıyor.
Bu kitap Osman Cemal Kaygılı’nın 1938 yılında yayınlanan ‘Çingeneler’inden sonra konu ile ilgilenenlere kaynak olabilecek en geniş kapsamlı çalışmadır. (Arka Kapak)