SİR GAWAİN VE YEŞİL ŞOVALYE

Yazar adı: –
Çeviren: Ayşe Çebesoy
Basımevi: Cumhuriyet, 2000
Türü: Mitolojik Hikaye
ISBN: –

Sıra No: AVRU 105

14. yüzyılın sonlarında, Orta İngilizce ile yazılmış bir romans olan Sir Gawain ve Yeşil Şövalye her ne kadar anonim bir eser olarak anılsa da pek çok uzman tarafından varılmış ortak fikre göre, aynı dönemde yazılmış İnci (The Pearl) isimli şiir ile aynı kalemden çıkmıştır. İsmi bilinmeyen bu şair İnci Şair (Pearl Poet) olarak adlandırılır. Bu romans, uzun dizeleri ve aynı sesli harfin art arda gelen kelimeler içinde sıkça tekrarlanmasıyla yapılan “aliterasyon” denen söz sanatının güzelliği ile dikkat çeker.

Romansın baş kahramanları Kral Arthur’un kuzeni olarak bilinen ve yuvarlak masa şövalyelerinden biri olan Sir Gawain ve gizemli Yeşil Şövalye’dir. Bir yuvarlak masa toplantısının ortasında çıkagelen bu gizemli şövalye yemyeşil kıyafetler içindedir ve bir şövalye ile çarpışmak istediğini duyurur. Arthur’dan önce davranan Sir Gawain Yeşil Şövalye ile çarpışmayı kabul eder ve onun başını oracıkta vücudundan ayırıverir. Fakat beklenmedik bir şey olur ve Yeşil Şövalye ölmez. Bir yıl sonra tekrar karşılaşıp hesaplaşacaklarını söyleyerek orayı terk eder.

Söylenen zaman geldiğinde Sir Gawain Yeşil Şövalye’yi bulmak üzere yola düşer. Doğanın zor koşullarına karşı hayatta kalmaya çalışarak düşmanını arar. Misafir edildiği avcı Bertilak’ın evinde ise üç gün boyunca üç sınavdan geçirilir. Bu sınavlar onun ahlakını ve dürüstlüğünü sınamaya yöneliktir. Sir Gawain ilk ikisinden geçerken üçüncüsünde kalır. Bu yanlışı yüzünden Yeşil Şövalye ile yaptığı karşılaşmada bir yara alır ve bu yara ile o günden sonra hiç çıkarmadığı yeşil kuşağı ona her zaman zaafını (günahını) anımsatır ve bir daha zaaflarına yenik düşmemesi için birer hatırlatıcı olur.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook